Vetweg.jpg

VET WEG

Vet weg 
In 2015 had maar liefst de helft van de Nederlanders (50,3%) van 20 jaar en ouder overgewicht. Overgewicht dat overigens vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas* is dat andersom: meer vrouwen dan mannen hebben obesitas. In totaal heeft 13,7% van de Nederlanders obesitas (CBS 2015). Van kinderen tussen de 4 en 20 jaar oud had 12% in 2015 overgewicht, waarvan 3% obesitas. Jongens hebben iets vaker overgewicht dan meisjes. Helaas nemen deze percentages toe in plaats van af.

Gewicht verliezen is niet zo erg moeilijk. Een paar maanden lijnen leidt vaak al tot gewichtsverlies van 5 tot 10 kilo. Daarna op gewicht blijven is echter veel moeilijker. Gewicht alleen is niet het grootste gezondheidsprobleem. Hierdoor worden onze gewrichten zwaarder belast. Maar de grootste boosdoener zit in ons lijf: VET!

Vet geeft gezondheidsproblemen
Vet is een overschot aan energie dat ons lichaam opslaat. De mens heeft vetreserve nodig, maar te veel vet zorgt voor gezondheidsproblemen. Onze huidige manier van leven bestaat uit te veel eten en te weinig bewegen. Waardoor we steeds meer vet opslaan in het lichaam.

Een extreem dieet volgen ervaart ons lichaam als een noodsituatie. Het krijgt immers ineens beduidend minder voedingsstoffen. De verbranding komt op een laag pitje te staan, om zo lang mogelijk met de opgebouwde reserves te kunnen doen. Het lichaam ‘weet’ tenslotte niet hoe lang deze situatie duurt. Gedurende deze periode verlies je wel gewicht, maar het grootste deel daarvan is vocht. Dat voortdurende hongergevoel zorgt er vaak voor dat je na enige tijd terugvalt in je oude eetpatroon.

Deze dan weer plotselinge overvloed aan nieuwe voedingsstoffen en energie wordt door het lichaam met beide handen aangegrepen om een nieuwe energievoorraad aan te leggen in de vorm van lichaamsvet. Dit doet het lichaam om zichzelf te beschermen voor het geval een nieuwe periode volgt met weinig tot geen voedingsstoffen. Het overbekende jojo-effect is het gevolg. Een vervelende bijwerking is dan echter dat er meer vet in het lichaam wordt opgeslagen dan daarvoor. Het is dus zaak om vet af te breken, je niet zozeer richten op gewichtsverlies.

*Obesitas is chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s.

BalancedBodyLogo

Mûntsegroppe 40, 9281KN Harkema. Telefoon: 06 23 00 80 80
info@balancedbody.nl | www.balancedbody.nl

De praktijk voor figuurcorrectie